10 vragen aan Margot Soons van MET-Limburg

1. Sinds wanneer bent u ondernemer en hoe bent u dit geworden? 
Per 1-4-2014. Ik wilde graag een eigen ergotherapiepraktijk starten. Sinds juli 2014 heb ik een aanbesteding gegund gekregen van alle Parkstadgemeenten om jongeren tot 27 jaar die niet naar school gaan en niet werken op te pakken. Deze aanpak blijkt heel goed te werken en loopt nu nog steeds door.

2. Hebt u altijd een eigen bedrijf willen oprichten? 
Het leek me altijd al leuk om een eigen bedrijf te hebben, maar ik wilde eerst werkervaring opdoen in loondienst. De eerste 25 jaar heb ik met veel plezier in loondienst gewerkt en daar heb ik veel praktijkervaring op kunnen doen.
Zelfstandig ondernemer blijkt achteraf nog fijner dan ik van tevoren had gedacht. Dus achteraf gezien had ik dit misschien al een aantal jaren eerder moeten doen…

3. Wat zijn de speerpunten van uw bedrijf? 
Aanvullend werken op behoeften van klanten, verbinden, samenwerken met gemeenten, scholen, werkgevers, zorgverleners, etc.
De drive/motivatie van jongeren zien te achterhalen en daarop aansluiten.
Jongeren en andere ondernemers in hun kracht zetten en versterken.
Bereikbaarheid 24/7 en de persoonlijke benadering middels de huisbezoeken blijken cruciale succesfactoren.

4. Gaat het u makkelijk af om de zaak met privéleven te combineren? 
Ja, voor mij lopen werken en doen wat ik leuk vind door elkaar. Mijn kinderen zijn inmiddels 22 en 24 jaar, dus die zijn ook volledig zelfstandig. Mijn man heeft een drukke baan in loondienst. Dus we geven elkaar de ruimte om ieders werk uit te voeren zoals we dat willen. Hiernaast hebben we ook nog voldoende tijd om leuke privé-activiteiten te ‘ondernemen’.

5. Zorgt u, ondanks een drukke baan, voor voldoende rustmomenten? 
Er gaat geen dag voorbij zonder iets te doen voor mijn bedrijfje. Maar ik heb nog voldoende tijd om iets te doen met mijn familie en vrienden.

6. Waar denkt u te staan met uw bedrijf over 5 jaar? 
Ik ben heel tevreden zoals het nu gaat. Ik heb heel veel werk, wat ik nu nog net alleen aankan. Het liefst wil ik als ZZP-er blijven werken.
Er komen echter steeds meer vragen uit andere regio’s. Er zijn 3 net afgestudeerde ergotherapeuten die in deze andere regio’s mijn werkwijze willen oppakken. Hen wil ik wel ondersteunen om dit op te zetten. Momenteel ben ik nog zoekende in welke vorm. Of in loondienst of als ZZP’er een samenwerking?

7. Wat was uw drijfveer voor het lidmaatschap van OGN? 
Heel fijn om andere ondernemers te ontmoeten en leren kennen. Voor mij is dit super interessant. Voor mij persoonlijk vind ik het heerlijk om contact te hebben met mensen. Voor mijn bedrijfje is het ook goed om te horen of er vacatures zijn bij bedrijven waar mijn jongeren mogelijk kunnen werken. Momenteel is er een enorme krapte op de arbeidsmarkt en benaderen ondernemers mij steeds vaker met hun vraag naar jongeren voor hun bedrijf.

8. Welke onderwerpen zou u besproken willen hebben op een OGN-informatieavond of jaarvergadering? 
Fiscale ontwikkelingen, kansen en mogelijkheden en bedrijfsbezoeken en mogelijk bedrijfspitches van diverse ondernemingen.

9. Welke kansen ziet u voor de ondernemers in de nieuwe fusiegemeente? 
Meer ondernemers, dus een grotere en sterkere ondernemersgroep. Grotere diversiteit van ondernemers. Dus een verrijking van kansen en mogelijkheden.

10. Aan welk lid van OGN wilt u deze vragen doorgeven? 
Aan Marc Meertens van PassiefhuisPlus.