10 vragen aan Marc Meertens van PassiefhuisPlus

1. Sinds wanneer bent u ondernemer en hoe bent u dit geworden? 
Ik ben in april 2015 gestart samen met een zakenpartner, en een jaar later ben ik alleen verder gegaan en gestart met PassiefhuisPlus.
Mijn passie was en is het adviseren van opdrachtgevers in de bouw op het gebied van materialen en materiaaltoepassingen, waarbij het accent ligt op kwaliteit en duurzaamheid. Echter het accent bij mijn afnemers verschoof meer en meer naar de laagste prijs met weinig aandacht voor kwaliteit.
Dat knaagde en het was uiteindelijk mijn onvrede over de uitholling van mijn vak die mij aan het denken zette en al gauw was ik ervan overtuigd dat er kansen moesten liggen voor en bij duurzame projecten en opdrachtgevers. Dat heeft mij doen besluiten om voor mezelf te beginnen.

2. Hebt u altijd een eigen bedrijf willen oprichten? 
Nee niet echt, als telg van een ondernemersfamilie had dat zomaar zo kunnen zijn. Nee, mijn hart lag niet zo zeer bij leidinggeven en bij taken die horen bij het ondernemerschap maar bij het delen van vakinhoudelijke kennis. Ik word daarmee nu natuurlijk wel geconfronteerd en daarin heb ik al aardig mijn weg gevonden.

3. Wat zijn de speerpunten van uw bedrijf? 
PassiefhuisPlus is gespecialiseerd in het bouwen van energie-efficiënte woningen/gebouwen. In principe op basis van houtskeletbouw/SIP’s omdat dit bouwsysteem daarvoor uitermate geschikt is. We bouwen ook woningen op traditionele wijze.
Ook kunt u bij PassiefhuisPlus terecht voor deskundig advies en begeleiding op het gebied van duurzame (nul op de meter/energieneutraal) verbouwingen, renovaties en transformaties.

4. Gaat het u makkelijk af om de zaak met privéleven te combineren? 
Dat is op zich prima te doen. Echter daar waar het particuliere (aspirant)bouwers betreft, betekent dat vaak dat de afspraken in de avonduren of op zaterdag worden gepland. Dan moet je voor jezelf wel strikt zijn om toch wat tijd voor jezelf te houden.

5. Zorgt u, ondanks een drukke baan, voor voldoende rustmomenten? 
Als u bedoelt rust in de zin van rust dan is dat niet aan mij besteed. Ik kan wel genieten van de rust in de natuur tijdens een wandeling op zondagochtend. Ik ben niet zo van de rust, dat maakt mij juist onrustig. Het liefst ben ik bezig, privé of zakelijk en kom ik graag onder de mensen. Samen leuke dingen doen en genieten, dat leidt af en daar krijg ik energie van.

6. Waar denkt u te staan met uw bedrijf over 5 jaar? 
Het klimaatakkoord dwingt ons om de Co2-uitstoot drastisch te verminderen. Circa 40% van de Co2-uitstoot in Nederland komt voor rekening van gebouwen. Het klimaatakkoord, wetgeving en het groeiend besef van eenieder dat ieder zijn verantwoordelijkheid moet nemen en een steentje bij moet dragen aan een beter klimaat, vraagt om energiezuinige/maximaal geïsoleerde gebouwen. De veelal tot nu toe toegepaste methodes voldoen niet meer. Dat zal ertoe leiden dat opdrachtgevers genoodzaakt zijn om te kiezen voor bouwsystemen met eigenschappen als SIP’s, zoals wij die nu reeds toepassen. Met het KingspanTEK bouwsysteem lopen we voorop in de markt. Ik ben ervan overtuigd dat wij daar de komende jaren zeker een graantje van mee gaan pikken.

7. Wat was uw drijfveer voor het lidmaatschap van OGN? 
Ik ben lid geworden omdat ik het belangrijk en interessant vind om met andere ondernemers in gesprek te komen, ervaringen te delen en mogelijk worden er nieuwe vormen van samenwerking geboren.

8. Welke onderwerpen zou u besproken willen hebben op een OGN-informatieavond of jaarvergadering? 
Wellicht is het een idee om eens een “speeddate” te organiseren, waarbij ondernemers die elkaar nog niet (goed) kennen, kort aan elkaar kunnen snuffelen en wie weet meer.

9. Welke kansen ziet u voor de ondernemers in de nieuwe fusiegemeente? 
Meer en een grotere diversiteit aan ondernemers die elkaar zouden kunnen versterken.

10. Aan welk lid van OGN wilt u deze vragen doorgeven? 
Ed Vliegen van architectenbureau Hermans Vliegen Architecten.